Archive | August, 2010

Cab Story #9: The affable one

27 Aug

I’ve been driving for 2 weeks and I really miss sitting in the back seat. So I decided to take a cab to work today.

You didn’t really believe that did you? If you did, haha. If you didn’t, smart girl/boy.

I didn’t drive today because I have a dinner date today and I will be driven to my destination. Wheee.

So back to the cab story of the day.


I was lucky enough to get a Waja cab today. Very comfy and spacious, and the cabbie didn’t look like a creep. Perfect.

So he asked “Nak ikut jalan mana miss? Ikut Duke Highway?”

“Ikut jalan biasa lah. Sekarang dah pukul 9:30. Takde jam lagi kut.”

“Boleh. Tapi miss, jalan kat KL ni tak tentu la. Lagipun, hari ini Selangor cuti, sambut Nuzur Quran.”

“Oh ya lah. Hari ini Selangor cuti. Eh, you tak cuti ke?”

“Kita ni pandu teksi mana boleh cuti. Kereta ni sewa hari hari kena bayar. Tak boleh cuti oh.”

“Betul juga. Tapi hari Nuzur Quran ni sepatutnya menyambut apa?”

“Oh, hari ini kita orang Islam menyambut kitab suci turun ke bumi. Jadi nanti kat masjid, surau semua adalah benda benda special macam doa, ceramah, cerita pasal sejarah tu semua lah.”

“Oh macam tu…” “Eh miss, sekarang orang Cina pun ada sambut perayaan kan? I tengok ada banyak pentas-pentas semua, ada orang buat show, bakar benda benda… apa perayaan tu?”

Of all festivals, he had to ask me about the Hungry Ghost Festival. A festival that I don’t really pay much attention to. I tried my best to explain the whole thing to him though.

“Ah, bulan ni ‘Bulan Hantu Lapar’. (Yes, direct translation./facepalm) Jadi, adalah orang yang percaya pada bulan ni, pintu neraka buka dan hantu-hantu semua keluar kacau orang…main-main lah.”

“Alamak! Dahsyat ni! Jadi itu pentas semua buat apa?”

“Pentas-pentas tu untuk show lah. Kita ni buat show untuk hantu-hantu semua. Kalau you pergi tengok kan, jangan- jangan duduk kat depan tau!”

“Kenapa?”

“Sebab, kerusi kat depan depan tu semua reserve untuk hantu duduk punya. Orang tak boleh duduk. Nanti hantu itu marah, habislah you.”

“Eh, nasib baik you bagi tau saya! Dahsyat ni! I pun tak tau ada pula benda macam ni. Masa saya kecik dulu, saya duduk dekat flat kat Klang Lama, itu kawasan cina la. Dari rumah saya boleh nampak la, pentas pentas semua, ada tayang filem kat sana. Wah shiok! Saya suka tengok! Tak faham pun takpe.”

“Oh ya ke? Untung lah you. Tapi sekarang dah kurang dah. Tak banyak lagi orang yang buat pesta pesta ni.”

“Ya lah miss. Orang Melayu pun sama. Ada yang dah modern kan. Takde lah peduli apa Nuzur Quran itu lagi. Kalau kat kampung, hari ini memang hari besar! Tapi kat bandar, manalah ada masa nak buat majlis semua. Macam saya pun kena kerja bayar sewa teksi ni. Mana boleh cuti.”

“Betul juga.”

There was silence for awhile. And then he continues talking about the Hungry Ghost Festival.

“Tapi miss, bulan Ramadhan ni, kita percaya hantu dan syaitan kena ikat tau. Tak boleh keluar. Kalau ada hantu pun… mesti orang yang perangai macam hantu. Jadi hantu-hantu cina tu macam mana ah, boleh keluar lagi ke masa Ramadhan?”

I laughed. Because it is indeed ironic that the holy month of Ramadhan coincides with the notorious Hungry Ghost Festival. A total contrast.

“Tak tahu lah. Tapi you cakap memang betul. Orang yang perangai macam hantu memang lagi teruk dari hantu sebenar.”

“Jadi pesta ni you kena buat apa? I tengok orang bakar bakar itu…bakar apa?”

“Oh itu kertas suci. Orang bagi buah, bakar benda, supaya hantu tak kacau la. Bulan ni adalah banyak pantang. Macam, kalau pandu kereta malam- malam kena berhati-hatilah. Sebab kadang kadang, hantu akan duduk dalam kereta you. Kalau ada hantu buat macam tu, you tak boleh marah dia. You kena buat tak tahu, berdoa, lepas tu hantu itu akan pergi sendiri.”

“Alamak! Teruklah macam itu! Saya selalu bawa teksi malam-malam la.”

“Aiya, you tak payah takut. Sebab you percaya bulan ni tak ada hantu. Jadi hantu takkan kacau you.”

“Ya lah miss. Tapi I rasa I tak nak bawa lewat malam lagi lah macam ni. Takut lah saya. Sekarang budak budak tak takut hantu dah, dah tengok banyak hantu kat TV. Hanya orang tua macam saya baru takut hantu.”

We laughed and I asked him if he was doing anything special for the upcoming National Day.

“Merdeka minggu depan? Ya Allah… I dah lupa pulak!”

We laughed again.

“Kita ni pandu teksi takde cuti, tiap tiap hari sama saja. Takkan ingat pasal cuti ni semua. Merdeka pun I dah lupa.”

There were a lot of lorries on the road. So he commented on the mega projects we are builindg right now.

“Tengoklah, banyak lori kat jalan ni. Bazir wang saja lah buat project besar besar macam ini. Macam istana baru. Wah, bukan main tu…mahal. Kita kat Malaysia ni, suka buat benda baru. Tak nilai sejarah langsung. Pentingkan duit saja. Macam itu Pudu Jail. Buat apa dia orang robohkan… itu sejarah. Padan muka la sekarang, semua hantu dalam penjara itu dah keluar, sama sama dengan hantu lapar semua buat kecoh nanti.”

HAHAHAHAHAH! That’s the funniest opinion I’ve heard about the demolition of Pudu Jail!

We reached Mont Kiara and I wished him a safe drive for the day.

“Selamat Jalan ya…”

He replied, “Selamat tak jumpa hantu.”

I do miss talking to cabbies.

Cab story #8: The fire-fighting one

6 Aug

Much of this post will be written in Malay because it just feels more authentic. If you want a translation, send me a request and I’ll post an English version.

In my past 4 months of taking cabs, I’ve  met all sorts of cabbies – moonlighting DBKL officers, pasar tani traders, pasar malam traders, retirees etc. And last night I met a fire-fighter.

I asked if he’s tired… he said not really. He said he doesn’t mind working hard now that he is still young. According to him, his income as a cabbie is enough to cover all his expenses so he doesn’t even have to use his pay as a fire-fighter. He can save all of it for a rainy day. Impressive eh?

Anyway, I’ve always wondered how fire-fighters pass their time when there isn’t a fire, so I peppered him with questions throughout the ride.

“Kalau tak ada kebakaran, macam mana?”

“Oh, sekarang rumah setinggan dah kurang, api pun kurang. Biasanya buat benda lain la. Macam tangkap ular, tolong anak kucing…”

“Tolong anak kucing? Ada ke? Bukan dalam kartun saja?”

“Oh ada! Banyak! Lagipun, biasanya orang yang call bukan pemilik kucing tu! Dah banyak kali orang awam lalu, nampak kucing kat longkang, kat atas pokok…lepas tu dia rasa kesian kat kucing tu…walaupun benda-benda macam ni tak lah besar sangat, kita mesti pergi. Sebab orang awam dah call… dan orang awam yang bayar gaji kita ni…. kita mesti lah pergi tolong.”

“Betul juga…Jadi banyak tak kes tangkap ular?”

“Oh banyak! Kat KL memang banyak. Kelakar la orang kat KL ni. Nampak ular yang kecik macam cicak pun takut. Dulu I kat kampung, orang kampung nampak ular tak panggil bomba punya. Orang kampung ambik batu, terus hentam ular tu. Tak takut langsung. Tapi kat bandar macam KL, orang tak biasa la kan?”

“Ya la. Orang bandar memang macam ini. Tak biasa mah. Jadi susah tak tangkap ular? Selalu berapa orang pergi operasi?”

“Tengok la. Biasanya 5 orang macam tu… Nak tangkap ular pun ada teknik yang beza untuk ular yang beza. Macam ular tanduk yang berbisa tu…Wah, itu memang saya takut la. Sebab ular macam tu berbisa tau… dia spray satu kali kat you habis lah.

“Jadi macam mana nak tangkap ular tanduk?”

“Mula mula, kita guna itu Ridsect arau Shieldtox spray kat dia…lemahkan dia dulu.”

“Apa? Ridsect dengan Shieldtox boleh guna untuk ular juga?” (Immediately I imagined a new Ridsect/Shieldtox commercial with people spraying at snakes instead of little mozzies…Hahaha)

“Boleh! Lepas spray kat dia, dia dah lemah, baru boleh tangkap. Tak boleh tangkap terus… jangan main-main.”

“Jadi, apa you orang buat dengan ular yang kena tangkap tu? You hantar kat zoo ke?”

“Tak! Zoo pun tak mau! I bagi tau you la, tapi ini antara kita berdua ya… tak boleh cakap kat orang luar ok?”

And so he told me what they do with the snakes, which really surprised me but I won’t reveal the goss here. Haha.

“Oh, macam tu…”

“Yalah. Banyak orang tak tau. Sekarang you tau lah. Kat bomba ni kan,  ada banyak jenis orang. Orang yang pandai tangkap ular, orang yang tak takut tempat tinggi. Macam saya, saya memang tak takut kalau kena pergi tempat yang tinggi tinggi… 19 tingkat ke… semua boleh. I suka la… buat terjun payung tu semua. Tapi, kalau kena masuk air, memang I takut. I ada phobia la.”

I had more questions, but sadly, this very interesting conversation had to end because I’ve reached home. So I paid him and wished him all the best with the snakes and kittens.

I’m really going to miss meeting these interesting cabbies when I get my car.